Începând cu data de 8 februarie 2024, accesul în Aeroportul Internațional Sibiu va migra din locația curentă în sensul giratoriu de pe șoseaua Alba Iulia, la intersecția cu strada Europa Unită ***

Check-in la Aeroportul Internaţional Sibiu

Unde găseşti ghişeele de check-in

Zona destinată formalităţilor de check-in la Aeroportul Internațional Sibiu este situată în faţa intrării principale în terminal, plecări. Puteţi merge direct la biroul companiei aeriene alături de care veţi călători sau aveţi posibilitatea efectuarii online a acestui serviciu. Vă rugăm să verificaţi politica companiei aeriene şi eligibilitatea efectuării acestui serviciu online.

Identificarea ghişeelor de check-in la Aeroportul Internaţional Sibiu este facilă, astfel, la intrarea în terminalul de pasageri, orientaţi-vă după monitoarele și panourile de afișaj al zborurilor, care prezintă următoarele informații: compania aeriană, numărul zborului, destinația, ora programată pentru decolare şi status-ul operațiunilor în derulare (check-in deschis, check-in închis, îmbarcare, întârziere etc.).

Ora de sosire la aeroport

Vă rugăm să consultați biletul sau compania aeriană pentru informaţii adiţionale privind formalităţile de check-in. Cu toate acestea, pentru a oferi un ghid general vă informăm următoarele:

  • Zboruri internaționale: sosirea la aeroport se face cu cel puțin două ore înainte de ora de plecare programată.
  • În condiţiile în care formalitatea de check-in a fost efectuată online, asiguraţi-vă că ajungeţi la timp la aeroport, în eventualitatea în care trebuie să predaţi bagajele de cală, pentru eliberare bilete de îmbarcare, efectuarea formalităţilor de frontieră şi efectuarea controalelor de securitate.

Orar de funcționare: 24/7


Bagaje

Toţi pasagerii care urmează să călătorească, precum şi bagajele acestora se supun controlului de securitate înainte de îmbarcare, în scopul de a se preveni introducerea la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dispozitive, precum şi a obiectelor periculoase care pot fi folosite pentru comiterea unui act de intervenţie ilicită.

Vă rugăm să rețineți că, din motive de securitate, nu există spații pentru depozitarea bagajelor.

Pentru orice problemă referitoare la bagajul dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați companiei aeriene cu care ați călătorit.

Prin cumpărarea unui bilet de avion, pasagerul încheie, de fapt, un contract cu compania aeriană respectivă, aceasta fiind responsabilă pentru toate aspectele legate de călătoria cu avionul, incluzând și pe cele privind bagajele pasagerilor (înregistrare, manipulare la/de la aeronavă etc.).

Toate bagajele depozitate vor fi supuse unui control de securitate.

  • Lăsarea bagajelor nesupravegheate în zonele publice ale aeroportului este interzisă!
  • Nu acceptaţi niciun colet sau bagaj al altei persoane, indiferent care ar fi motivul!
  • Nu vă părăsiţi bagajul nesupravegheat nici măcar pentru câteva secunde!
  • Raportaţi personalului de securitate din aeroport orice bagaj suspect!

Cerinţe specifice pentru bagaj de mână

Cerinţele specifice aferente bagajului de cabină sunt determinate de un număr de factori, precum: tariful plătit, clasa, ruta, tipul de aeronavă, reglementările guvernamentale, politicile comerciale ale companiei aeriene și politicile de sănătate și siguranță.
În acest sens, pentru a evita orice neplăceri, vă rugăm să contactati direct compania aeriană pentru detalii.

Este interzis să transportaţi în cabină următoarele categorii de bunuri:
  • arme de foc, clasice sau artizanale, întregi sau demontate, în stare de funcţionare sau nu, precum şi părţi componente ale acestora;
  • dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) și componente ale acestora;
  • substanţe sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, întregi sau componente ale acestora;
  • substanţe toxice de luptă, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substanţe chimice de uz gospodăresc etc.;
  • arme albe (boxuri, săbii, pumnale, bâte etc.);
  • orice obiect de uz gospodăresc care poate fi folosit în acţiuni de intervenţie ilicită împotriva aviaţiei civile prin tăiere, împungere, lovire (cuţite, topoare, satâre, coase, secere, scule profesionale, foarfeci, andrele, lame de ras, statuete etc.);
  • jucării sau imitaţii de arme de foc;
  • alte obiecte periculoase (cartuşe de sifon, butelii de oxigen, lămpi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otrăvuri, alcool în concentraţie de peste 70%, baterii auto etc.);
  • orice alt obiect care dă motive întemeiate de suspiciune.
Toate obiectele periculoase vor fi confiscate.
Aeroportul Internațional Sibiu nu este responsabil pentru obiectele confiscate.

Obiecte interzise în bagajul de cală

Este interzis să transportaţi în bagajele de cală (predate la check-in) următoarele categorii de bunuri:
  • dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) şi componente ale acestora;
  • substanţe sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, întregi sau componente ale acestora;
  • substanţe toxice de luptă, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substanţe chimice de uz gospodăresc etc.;
  • alte obiecte periculoase (cartuşe de sifon, butelii de oxigen, lămpi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otrăvuri, alcool în concentraţie de peste 70%, baterii auto etc.).
Dacă aveți orice dubiu, vă rugăm să contactați compania aeriană pentru recomandări înainte de rezervare sau check-in.

Securitate și control

Sfaturi utile înaintea efectuării controlului de securitate
  • Accesul în zona filtrelor de control de securitate este permis doar posesorilor unei cărți de îmbarcare valabile.
  • Este recomandat ca persoanele cu stimulator cardiac să informeze personalul de securitate înainte de a trece prin poarta detectoare de metale.
  • La filtrele de control de securitate, pasagerii sunt obligați să respecte indicațiile personalului de securitate.
  • Pentru reducerea aglomerărilor la filtrele de control de securitate, pasagerii trebuie să se asigure că nu au în bagaje (atât în cele de cabină, cât și în cele de cală) articole interzise la transport în aeronavă.

Pentru eficientizarea timpului alocat controlului de securitate trebuie:

  • să vă scoateţi paltoanele, pardesiele şi sacourile; acestea vor fi controlate separat;
  • să vă scoateţi calculatoarele portabile şi celelalte dispozitive electrice mari din bagajele de mână; acestea vor fi controlate separat.
  • să prezentaţi personalului de securitate, spre examinare, toate lichidele pe care le aveţi.
Exemple de lichide:
  • apă şi alte băuturi, supe, siropuri;
  • creme, loţiuni şi uleiuri;
  • parfumuri;
  • spray-uri;
  • geluri, inclusiv geluri de păr şi geluri de duş;
  • conţinutul recipientelor sub presiune, inclusiv spumă de ras, alte spume şi deodorante;
  • paste, inclusiv pastă de dinţi;
  • amestecuri de substanţe lichide şi solide.
Lichide, cu excepția celor în recipiente individuale cu o capacitate de maximum 100 de mililitri sau echivalent, aflate într-o pungă de plastic transparentă resigilabilă și cu o capacitate de maximum 1 litru (dimensiuni aproximative 20 cm x 20 cm).

Informații utile pentru călătorie

Călătoria cu minori

Aeroportul Internațional Sibiu pune la dispoziția pasagerilor care călătoresc cu infanţi, în zona de plecări a terminalului, un spaţiu amenajat pentru îngrijire şi asistenţă în condiţii optime de igienă. Acest serviciu este gratuit.

Grupurile sanitare din aeroport sunt dotate cu echipamente utile pasagerilor care călătoresc cu infanți.

Asistenţă pentru persoane cu dizabilităţi

Aeroportul Internaţional Sibiu oferă asistenţă şi atenţie deosebită pasagerilor cu mobilitate redusă şi/sau nevoi speciale, de la sosire în aeroport și până la îmbarcarea în aeronavă, prin intermediul personalului specializat.

Categoria pasagerilor cu mobilitate redusă include orice persoană a cărei mobilitate este afectată din cauza unei incapacități (senzoriale sau locomotorii), a unei deficiențe fizice, a vârstei, a unei boli sau a altei cauze.

Dacă întâmpinați dificultăți de mobilitate și aveţi nevoie de asistentă la aeroport, trebuie să informați compania aeriană sau operatorul de turism de nevoia dumneavoastră specială cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie. Este recomandabil să se notifice în prealabil pentru asigurarea că veţi primiți asistența de care aveți nevoie atât la plecare, cât şi la sosirea la destinaţie/aeroport.

Parcare
Parcare aeroportului dispune de locuri special destinate persoanelor cu mobilitate redusă.

În terminal
Toate facilitățile publice sunt la parter și sunt accesibile persoanelor în scaune cu rotile.

Călătoria cu animale de companie

În momentul în care faceți rezervarea biletului pentru călătoria cu avionul, precizați companiei aeriene că intenționați să călătoriți cu animalul dumneavoastră de companie.

Compania aeriană vă va informa cu privire la condițiile și formalitățile pe care trebuie să le aveți în vedere în această situație (documente necesare, tarife etc.).

Drepturile pasagerilor transportului aerian

Când călătoriți cu avionul în Uniunea Europeană, vi se garantează anumite drepturi, aplicabile chiar dinainte de începerea călătoriei.

  • Când vă cumpărați biletul, beneficiați de egalitate de tratament în ceea ce privește tarifele și nu trebuie să fiți discriminat pe motive de naționalitate sau de reședință. Acest lucru este valabil și în cazul în care cumpărați bilete on-line.

  • Prețul final afișat trebuie să includă toate taxele și comisioanele percepute încă de la începutul procesului de rezervare. În acest fel, puteți să faceți comparații cu celelalte companii aeriene pentru a decide în cunoștință de cauză.

Eventualele costuri suplimentare (cum ar fi asigurarea de călătorie) trebuie indicate clar și etichetate ca fiind opționale. Dacă aveți informații privind un caz de tarifare neclară, adresați-vă autorităților naționale din țara de reședință. 

Pentru mai multe informații și detalii privind drepturile pasagerilor transportului aerian, puteți accesa următorul link: 
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_ro.htm